Ясла маленького Ісуса

Релікварій з яслами

Ясла Ісуса Христа у релікварії, місто Рим

Ясла Христа – колиска маленького Ісуса, яка була перелаштована з кормушки для тварин. В ясла Діва Марія поставила свого Сина після народження. Зараз зберігаються дві реліквії, які утотожнюються з цим імпровізованим дитячим ліжечком – у Вифлиємі та Римі.

Євангеліє

Українські ясла - шопка

Шопка – театралізовані українські ясла

У Євангелії ясла згадується в апостола Луки, перший раз – коли Діва Марія не змогла оселитися в готелі і була змушена поставити Ісуса в яслі, другий раз одразу після народження Христа ангел сповістив пастухам, що ті зможуть знайти Спасителя спелененого в яслах.

Крім канонічного Євангелія про яслі Ісуса згадують апокрифічне Євангеліє псевдо-Матвія та Арабське євангеліє дитинства Спасителя. Також про реліквію згадує протоєвангелія Якова, в якому говориться, що Марія переховувала Ісуса в яслах, коли вбивали новонароджених хлопчиків за наказом Ірода.

Реліквія у Вифлиємі

Вифлиємські ясла

Місце, де були ясла у Вифлиємі

У Вифлиємі, під амвоном базиліки Різдва у місті Вифлиєм є печера Різдва Христового, в якій є приділ Яслей, зараз ним опікуються католики. Справа від входу у цей приділ є Яслі, до яких був покладений Христос після народження. Це заглиблення в підлоз розміром 1 на 1,3 метра, яке влаштоване у вигляді колиски і обкладене мармуром білого кольору. Над Яслами постійно горять п’ять лампад, за якими біля стіни є образ, на яких зображено п’ять вифлиємських пастухів, які прийшли вклонитися Спасителю.

За свідченнями Єроніма Стридонського, ясла були з глини, потім їх зробили із золота та срібла. Середньовічні паломники прикладалися до яслів через три круглі отвори, які були зроблені в мармурі. У ХІХ столітті ясла були зроблені із мармуру двох кольорів – дно з білого, бокові стінки – з коричневого. У яслах була воскова фігурка малого Ісуса.

Ясла у Римі

Ясла у місті Рим

Ясла у Римі, в Санта-Марія-Маджоре

В римській базиліці Санта-Марія-Маджоре з 642 року зберігаються привезені з Палестини дощечки, які вшановуються як Христові ясла. Їх називають Sacra culla Cunambulum або Praesere. Вони зроблені з оливкового дерева і представляють собою п’ять дощечок, які скіплені металевими полосами. На одній з полос збереглася сильно затертий грецький напис VII – IX століть з іменами християнських святих. Точний час виготовлення самих дощечок не встановлено, однак є думка, що їх вік менший, ніж повинен бути у подібних дерев’яних пластин, якщо б вони знаходилися у Вифлиємській печері при народженні Христа. Можливо, ця реліквія була покладена в печеру християнами Єрусалимської церкви взамін оригінальних яслей, які паломники в перші віки розібрали як святиню.

Дощечки є у дорогоцінному релікварії, який встановлений у крипті під головним вівтарем базиліки. В крипту ведуть сходи с двох боків вівтаря. Перед релікварієм розміщена статуя Папи ІХ скульптора Джакометі. За традицією 25 числа кожного місяця до яслів допускають віруючих для вшанування, а в переддень Різдва здійснюють ними хресний хід довкола базиліки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven + 20 =